Free VMware Server

| 3 Comments

Η VMware ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρώτη beta version του free VMware Server.
Πρόκειται για τον διάδοχο του GSX server με την διαφορά ότι πλέον διατίθεται δωρεάν, σε μια προσπάθεια της εταιρείας να αποτελέσει το standard στο τοπίο των virtual machines ώστε να προωθήσει τον ESX server.
Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υποστηρίζει την Intel Virtualization Technology η οποία βελτιώνει την απόδοση σε virtualization περιβάλλον.
vmwareserver.gif

Δοκίμασα την έκδοση για Linux και γενικά μου άφησε πολύ καλή εντύπωση.
Υπάρχει web interface από το οποίο ο administrator μπορεί να παρακολουθήσει το status των virtual machines (vm), να καθορίζει τα χαρακτηριστικά τους, όπως και να τα «ανεβοκατεβάζει» χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσει κάποιο επιπλέον software .
Σε αντίθεση με το VMware workstation δεν χρειάζεται να γίνει login στο μηχάνημα και μετά να ξεκινήσουν τα vm και τρέχει σαν service, οπότε σε περιβάλλον Linux που το δοκίμασα, ο VMware Server λειτούργησε σε text mode χωρίς να σηκώσω γραφικό.
Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινούν τα vm με το boot του server και καθορίζεται η σειρά που ανεβαίνουν.
H VMware console έχει περίπου το ίδιο interface με το workstation και στην δοκιμή μου την εγκατέστησα σε windows ενώ ο server έτρεχε σε CentOS χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αυτό που δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη έκδοση σε σχέση με το workstation είναι τα πολλαπλά snapshots όπως και η λειτουργία των team όπου μπορεί να φτιάξει κανείς virtual networks με καθορισμένο bandwidth.

3 Comments

Γειά σου Γιάννη !
Φαίνεται πως ο ανταγωνισμός ( μιλάω για το XEN ) και φυσικά το open source φέρνει αποτελέσματα...

μπορειτα να μου πειτε πως μπορω να ρυθμισω το vmware να ξεκιναει αυτοματα μετα το boot του sever,

ευχαριστω

Γενικά δεν χρειάζεται κάποια ειδική ρύθμιση. Δημιουργεί τα απαραίτητα scripts στο /etc/init.d. Αν θέλεις πές μου σε ποιο distro το δοκίμασες …

About this Entry

This page contains a single entry by Yiannis Tsesmelis published on February 11, 2006 2:25 PM.

Understanding memory usage on Linux was the previous entry in this blog.

Internet Vista is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.